Bahan-bahan :
250 gm tepung roti
1 sudu tea yis segera
20 gm gula kastor
1 sudu tea garam
25 gm marjerin
100 gm dadih asli
45 ml air
1/2 biji telor
1/2 biji telor - untuk didiglis
kaya secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Satukan semua bahan-bahan kering di dalam mangkok besar,
Gaulkan mentega rata-rata - ketepikan.
2. Campurkan dadih, air dan telor. Tuangkan ke dalam campuran tepung tadi.
3. Uli hingga menjadi doh yang licin dan kental. Tutup dgn tuala lembab dan biarkan
di tempat hangat.
4. Bila doh mengembang, uli semula ke saiz asal.
5. Bahagikan doh kepada 8 bahagian. Kemudian isikan dengan kaya secukupnya,
bentukkan ianya menjadi bulat.
6. Atur didalam tin pembakar yang ditabur tepung dan tutup dengan tuala kering.
7. Bila sudah kembang sapukan dengan glis.
8. Bakar pada suhu 180 darjah C salama 20-25 minit atau sahingga masak.
S E L A M A T M E N C U B A

No comments:
Post a Comment