Bahan adunan :
250 gm tepung gandum
250 air daun pandan
175-200 ml air
125 ml cawan susu cair
2 biji telor
Sedikit pewarna hijau
minyak masak
garam secukup rasa
Bahan Inti :
2 biji kelapa parut - ambil putehnya saja (nyur tu biarlah yang muda sikit)
200 gm gula merah
100 gm gula pasir
2 helai daun pandan
500 ml air
1 sudu teh garam
Cara membuatnya :
1. Buat inti - satukan air, gula mearah dan gula pasir dalam kuali, jerangkan
sahingga larut. Masukkan daun pandan, nyor parut dan sadikit garam. Kacau
sahingga inti agak kering dan sejukkan.
2. Cara membuat kulit (adunan) - Campurkan tepung gandum, telor, air daun
pandan, susu cair, air, pewarna hijau dan sadikit garam cakau sahingga sebati.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper (api jangan terlalu kuat). tuangkan
sesenduk adunan tadi dan ratakan sahingga nipis. Bagi menentukan ianya masak
kita boleh lihat putih adunannya telah tiada, buat saterusnya sahingga habis.
4. Bubuhlah inti nyor yg telah dimasak tadi atas lempeng tadi dan gulung.
S E L A M A T M E N C U B A

No comments:
Post a Comment